Historie Væktarstua Hotell AS

Væktarstua har lange tradisjoner som hotell. Martine Lyng Unsgård og ektemannen Alfred bygde i 1929 Væktarstua Turiststasjon. Hotellet er oppkalt etter Væktarhaugen som ligger like øst for hotellet. På den tiden de bygde var Stugudal en avsidesliggende fjellgrend med noen få gårder, karrige kår og nød, værhardt og uten veiforbindelse. De ønsket å ha turister på besøk, og det var mest aktuelt i påska, om sommeren og under høstjakta. Alfred hentet turistene om vinteren med hest og slede over fjellet fra Ålen. Stugudal fikk veiforbindelse i 1932. Alfred var en av de første som skaffet seg privat bil (1932), fikk bevilging for å kjøre turister og andre reisende fra Trondheim til Stugudal. Hotellet ble drevet av Martine og familien frem til 1974. Etter den perioden skiftet eierskap og driftsselskap noen ganger frem til 2002, hvor Anders Ulseth og Helge Kvithammer kjøpte begge selskapene. Driftsselskapet Væktarstua Hotell AS drives i dag av familien Kvithammer.

Hotellet vil drives på samme måte som vi har gjort de siste årene og være på jakt etter ny utvikling. Hotellets største inntektskilder er i dag hytteeiere, kurs og konferanse gjester, turister, selskaper, idrettsarrangement og bygdas befolkning.


I store deler av Trøndelag har folk et forhold til hotellet, både gjennom jobb og i privat regi. Hotellet har et godt rykte fra gammelt av og som har fortsatt frem til i dag. Vi er kjent for god mat, fleksible og hyggelige ansatte. Eiendomsmassen fremstår i dag som godt vedlikeholdt og de fleste fellesarealer er nylig oppusset. Hotellet har en ny stor lavvo med plass til 120 mennesker. Den er bygd i tre og betong. Lavvoen har full oppvarming i gulv og tak, med ildsted i midten. En fantastisk bygg til alle typer arrangement.
Vinteren 2013/2014 startet planleggingen av Prosjekt Væktarstua. Kommunal tillatelse kom den 10 april og da startet prosjektet umiddelbart. Hotellet legger ut 22 rom for salg. Priser vil være fra kr. 370.000 og til 450.000.

Thor Heyerdahl ferierte på Væktarstua i unge år. Det var her han fant roen. Han gikk mye i fjellet og fikk inspirasjon til sine ekspedisjoner som han etter hvert skulle legge ut på. Grunnen til at han valgte Stugudalen var at han var fetter til Martine. Thors mor var søster til Martine sin far. I 1938 skrev Thor sin første bok Fathuiva her på hotellet. I 1948 kom han på nytt igjen og skrev det meste av boka Kon –Tiki her. Boka handlet om flåteekspedisjonen på Stillehavet i 1947. Derfor ble Thor Heyerdahl en viktig del av historien om Væktarstua Hotell. Hotellet har åpnet en permanent Kon – Tik utstilling i første etasje bak resepsjonen. Dette er i et samarbeide med Kon – Tiki museet. Hotellet serverer Kon – Tiki suppe og har både vin, aquavit og cognac av Kon – Tiki og Heyerdal merke.

foto 1